Adio, tuning! Statul îți va interzice să-ți tunezi mașina

Lights tuning

Cine vrea să-și tuneze mașina trebuie să țină cont că s-ar putea să nu fie legal. Senatul a adoptat un proiect de lege care vizează interzicerea deținerii, montării sau folosirii pe autovehicule a sistemelor care perturbă buna funcționare a dispozitivelor de supraveghere a traficului.

Astfel, posesorii de mașini nu au voie să folosească sisteme personalizate, nestandardizate, cu lumini puternice. Propunerea legislativă care vizează modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, a fost adoptată în Senat cu 67 de voturi pentru, 12 împotrivă și o abținere.

BMW M Performance – Tuning direct de la sursă

S-ar supune legii și mașinile de mare tonaj, care efectuează transport intern și internațional, care prezintă modificări la sistemul de lumini și sisteme de iluminare speciale.

“Aceste lumini nu au nicio funcţionalitate în afară de personalizarea respectivului autovehicul de mare tonaj şi pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi pierderea controlului asupra acesteia”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Șeful Brabus s-a stins din viață

A fost întocmit un raport de admitere a proiectului de lege inițiat de deputații ALDE Ică Florică Calotă și Toma Petcu, și un deputat PSD, Neculai Iftimie.

Aceștia susțin că “În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă, o afecţiune tot mai frecventă, asociată cu boli metabolice sau traumatisme cranio-cerebrale mai vechi”.

 

Adaugati comentariu