Alianța Renault, Nissan, Mitsubishi a anunțat azi planul ambițios de reconstrucție

Alianta Renault Nissan Mitsubishi

Alianța Renault-Nissan-Mitsubishi intră de azi intră într-o nouă eră. Cei trei membri ai alianței vor merge pe strategia „leader-follower” urmând ca fiecare să preia unul dintre roluri în funcție de piață și tehnologie. Nu vor exista fuziuni. Scopul este reducerea costurilor și creșterea eficienței producției.

Foto: arhiva

Grupul Renault, Nissan Motor Co. și Mitsubishi Motors Corporation, membrii uneia dintre cele mai importante alianțe auto la nivel mondial, au prezentat azi un plan al noului mod de cooperare cu scopul de a crește competitivitatea și profitabilitatea celor trei companii partenere.

Alianta Renault Nissan Mitsubishi
Alianța Renault, Nissan, Mitsubishi a anunțat planul ambițios de reconstrucție

Planul este centrat pe economii de costuri, profitul companiilor scăzând dramatic în ultima perioadă, situație amplificată și de pandemia de coronavirus.

Istoria Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi

Iată  punctele esențiale ale acestui plan.

Lider și urmăritor

Esența noii strategii se bazează pe schema „leader-follower”. Acesta prevede ca membrul alianței cu cea mai bună poziție pe o piață cu un produs sau tehnologie va deveni vârful de lance a eforturilor grupului în aria respectivă, iar ceilalți îl vor sprijini.

Alianța afirmă că acest plan are rolul de a obține maximum din cea mai eficientă formă de parteneriat în scopul de a reduce costurile

Ținta este o reducere a investițiilor cu până la 40%. Astfel, aproape jumătate din gama de vehicule a alianței va fi produsă conform acestei scheme până în 2025, se arată în comunicat.

Fiecare membru al Alianței se va concentra pe zonele geografice unde are cel mai mare impact, acestea fiind denumite „regiuni de referință”.

În sarcina Nissan cad cele mai mari piețe la nivel global: China și America de Nord, precum și Japonia.

Renault se concentrează asupra Europei, Rusiei, Americii de Sud și regiunii Africa de Nord, în timp ce Mitsubishi Motors păstrează zonele unde a performat și până acum Asia de sud est (ASEAN) și Oceania.

Pentru propriile regiuni, compania desemnată va încerca să maximizeze economiile de costuri prin împărțirea producției în fabrici și procurarea de piese și componente.

Renault e-Plein Air – o interpretare electrică a unui automobil istoric

Mai multe componente vor fi standardizate în interiorul Alianței

Partenerii Alianței au ca scop standardizarea unui număr mai mare de componente și vor coopera și dincolo de utilizarea unor platforme comune, respectiv în zona părților superioare a caroseriilor.

În fiecare segment de produs, va fi un vehicul „mamă” realizat de compania lider și câteva „surori” realizate de către ceilalți parteneri.

Jean-Dominique Senard, Chairman al Alianței, a dat Brazilia ca exemplu în prezentarea sa. Aici Renault și Nissan urmează să treacă de la producția a șase modele care utilizează patru platforme diferite în prezent, la șapte modele care vor fi construite pe baza unei singure platforme.

Alianta Renault Nissan Mitsubishi

Noul portofoliu al companiilor

Portofoliul de produse al companiilor va fi actualizat în funcție de schema leader-follower:

Astfel, conform înțelegerii rolul de leader în noul segment C-SUV (SUV-uri compacte) va fi preluat de Nissan, în timp ce segmentul B-SUV ((SUV-uri de clasă mică) din Europa va fi condus de Renault.

În America Latină,  platformele pentru modelele de clasă B vor fi raționalizate, trecându-se de la patru platforme la una singură atât pentru produsele Nissan cât și Renault. Această platformă va fi produsă în două fabrici, fiecare producând vehicule atât pentru Renault cât și pentru Nissan.

În Asia de Sud-Est și Japonia, membrii alianței vor urmări o selectare a oportunităților conform aceleiași scheme. Nissan și Mitsubishi vor colabora la nivelul modelelor cheie.

Peste 50% dintre modelele Alianței vor fi produse până în 2025 sub schema leader-follower.

Lideri în tehnologii

Investițiile în noi tehnologii care reconfigurează întreaga industrie auto la nivel global se află printre cele mai importante costuri ale fiecărui producător de automobile.

Alianța va aplica și aici sistemul „leader-follower” după cum urmează:

– Nissan va fi responsabil de dezvoltarea tehnologiilor din sfera conducerii autonome.
– Renault va fi responsabil pentru platforma Android, cu excepția Chinei unde responsabilitatea va reveni tot lui Nissan.
– Renault se va ocupa de dezvoltarea croseriilor pentru modelele electrice
– Renault va fi responsabil de modelele electrice de clasă mini și mică construite pe platforma CMF-A/B ePT, iar Nissan de modelele electrice compacte CMF-EV ePT
– Mitsubishi Motors va fi lider în privința dezvoltării tehnologiilor plug-in hybrid pentru segmentele C/D de clasă compactă și medie.

Acest mod de a împărți efortul s-a dovedit eficient în privința sistemelor de propulsie și a dezvoltării platformelor, contribuind la lansarea cu succes, spre exemplu a platformei CMF-B pentru Renault Clio și Nissan Juke, sau pentru dezvoltarea platformei lui Nissan Dayz și Mitsubishi eK Wagon.

Fără fuziuni

Senard a declarat că deși Alianța își va întări colaborarea, între parteneri nu va exista nicun fel de fuziune, ceea ce de fapt a reprezentat mărul discordiei din cadrul Alianței de ani buni.

„Nu există niciun plan de a fuziona companiile noastre” a spus el. „Așa cum vedeți, din ceea ce am spus până acum, nu avem nevoie să fuzionăm pentru a fi eficienți.”

Citește și

Nissan pregătește planul de supraviețuire în Europa – SUV-uri construite împreună cu Renault

Carlos Ghosn a făcut cheltuieli personale pe banii de la Renault și Nissan

Renault, Nissan şi Mitsubishi şi-au clarificat rolurile în cadrul Alianţei. Noua organizare

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top