Audi Q3 Sportback – un nou SUV coupe compact

Audi Q3 Sportback - un nou SUV coupe compact, concurent direct pentru BMW X2 și Range Rover Evoque.


Gama Q3  se îmbogățește de anul acesta cu Q3 Sportback, un SUV crossover care transmite mai multă emoție prin forma de coupe, o mai bună conectivitate și o echipare sportivă. În premieră și cu un motor mild hibrid și sistem de infotainment preluat de la segmentele superioare.

Audi Q3 Sportback
Audi Q3 Sportback

Noi am văzut aces model încă din luna mai, când am fost prezenți la prima prezentare statică a sa chiar la Ingolstadt, în fapt, într-un mic hangar special amenajat cu această ocazie.

Față de  Q3 acesta vine cu o grila față Singleframe neagră cu un design tip fagure incadrată de o ramă cromată; același design trapezoidal fiind preluat și de gurile de ventilație conectate între ele de o lamelă orizontală. Farurile mai înguste, oferite în trei variante, inlcusiv Matrix LED adaptive, conferă o notă de agresivitate părții frontale fiind în contact cu grila.

Q3 Sportback se remarcă grație liniei pavilionului ce îi conferă o formă de coupe. Deși pare mai mare decât Q3 în realitate diferența este de doar 16mm. Pasajele roților sunt îmbrăcate în protecții negre, iar protecțiile negru gloss  de la baza ușilor precum și alte detalii similare accentuează la rândul lor un caracter aventuros și atletic. Luneta flancată de elemnte aerodinamice având în partea de sus un eleron generos ce accentuează lățimea acestui crossover. O notă aparte este dată de lămpile spate LED și de difuzorul de aer cu o lamelă și două nervuri poziționat în zona inferioară a parașocului spate.

Q3 Sportback este standard  echipat cu sistem de direcție sportivă progresivă. De asemenea, în locul suspensiei standard clientul poate opta pentru suspensia sport fără a plăti în plus pentru asta. La cerere se oferă și control adaptiv al amortizării.

Sistemul „Audi Drive Select” combină diversele funcții și componente în șase moduri. Trei moduri sunt standard „Comfort”, „Dynamic” și „Efficiency” la care se adaugă unul setabil de către șofer și un mod „off-road”. Opțional este oferit sistemul de asitare a coborârii în pantă, unghiul de închinare fiind afișat pe display-ul MMI.

Din punctul de vedere al arhitecturii suspensiei, Q3 Sportback dispune de sistem McPherson pa față, și multilink pe spate. Arcurile și amortizoarele sunt separate, ceea ce a permis creșterea volumului portbagajului. În funcție de motorizare discurile ventilate de frână au 340mm față, respectiv 310mm spate.

Pentru lansarea de pe piața europeană vor fi disponibile un motor pe benzină și două diesel. Cea mai puternică este varianta Q3 Sportback 45 TFSI quattro cu 230 CP. Cele două TDI oferă 150 Cp respectiv 190CP. La scurt timp va fi oferit și un motor pe benzină de 1,5 litri,de 150 CP, având sistemul cylinder-on-demand.

Noul Audi e-Tron

Acest motor în conjuncție cu transmisia cu dublu ambreiaj va avea și un sistem mild-hybrid (MHEV) care utilizează un sistem electric de 48V. Bateria lithium-ion este reîncărcată la fiecare decelerare grație sistemului starter-alternator. Dacă se rulează constant între 40 și 160km/h, Q3 Sportback 1.5TFSI MHEV opreșe spre exemplu motorul termic. Managementul motorului selectează automat modul optim de rulare.

Pentru toate motoarele este disponibilă cutia cu șapte trepte S tronic precum și sistemul de tracțiune integrală permanentă quattro. Singurele excepții sunt două variante cu tracțiune față echipate cu motoarele de 150 CP (1,5 TFSI și 2.0 TDI), pentru care este oferită și transmisia manuală.

Hanbitaclul dispune de cinci locuri, cu un acces generos și pentru locurile spate, bancheta putând culisa 130mm standard, spătarul din trei secțiuni putând fi înclinat. Portbagajul are 530 l și poate ajunge până la 1400 litri prin rabatarea banchetei.

Noul Audi SQ 7 – informații și fotografii oficiale

Elementul central al interiorului este centrala MMI cu touch display. Întregul ansamblu al consolei cetrale este orientat cu 10 grade spre șofer.

Pentru varianta de top este oferit Audi virtual cockpit și MMI navigation plus, cu o serie de funcții suplimentare, simiale cu ceea ce este oferit pe modele Audi din clasele superioare. Împreună cu MMI navigation plus sunt disponibile serviciile Audi connect, conectarea online fiind permanentă printr-un card SIM, ceea ce permite și realizarea unui Wi-Fi hotspot pentru pasageri.Acesta include de asemenea și pachetul voce Alexa de la Amazon precum și o serie de funcții din cadrul myAudi app care conectează smatphone-ul la mașină.

De asemenea există și posibilitatea încărcării wireless a telefonului precum și interfețe pentru Apple CarPlay și AndroidAuto

În privinața echipării interioare și a paletei cromatice Q3Sportback se deosebește de restul gamei printr-o selecție de combinații de culori și materiale speciale, în funcție de echipare sau la cererea clientului care își poate personaliza interiorul plecând de la echipare S-Line.

La toate acesta se adaugă o listă exhaustivă de echipamente de securitate activă și pasivă, iclusiv sistemul Audi pre sense acum cu detecție pentru pietoni și bicicliști

Q3 Sportback se adresează atât cumpărătoruui emoțional cât și celui rațional care caută nu doar senzații tari  ci și confort, acces ușor pentru toți ocupanții și un portbagaj generos. Pentru că în final, ce rost are să pleci cu  prietenii la drum dacă pentru bagaje trebuie să chemi un taxi. În plus, vine cu quattro pentru majoritatea motorizărilor este foarte bine echipat în privința conectivității și oferă opțiunea unui mildhibrid care ajută la economia de combustibil și reducerea emisiilor.

Adaugati comentariu