Bătaie de joc: autoritățile ne mint în privința proiectelor de infrastructură trimise la CE

Bătaie de joc: autoritățile ne mint în privința proiectelor de infrastructură trimise la CE

Comisarul european Corina Crețu a vorbit, miercuri seară, la un post tv, despre proiectele pe fonduri europene prezentate în România ca fiind aprobate, dar care nu au ajuns la Bruxelles.

„9,2 miliarde de euro are România pentru infrastructură mare, iar pe lucrări s-au cheltuit doar 1,3 miliarde de euro. Ni se spun că sunt 200 de contractări! Care sunt acele contractări? Nu au venit la Comisia Europeană. Să schimbi proiectele pe infrastructură în funcție de ministru e prea mult! Să spui că Centura Bucureștiului e la Comisie?! Nu e la Comisie! Să spui că magistrala de metrou M6 s-a aprobat, când nu s-a aprobat?! Vreau să dau un mesaj pentru Guvern, haideți să reluăm discuțiile cu cifrele pe masă. Haideți să vedem de ce investițiile prin fonduri nerambursabile nu ar fi mai bune decât cele prin parteneriat-privat. (…) Nu avem proiecte în analiză. Nu știu de ce nu se depun aceste proiecte. La Simeria avem cel mai mare proiect din Europa, de peste un miliard de euro. De ce să facem parteneriat public privat, când avem bani care nu se returnează niciodată?!”, a declarat Crețu.

Corina Crețu afirma recent că România nu are în analiză proiecte majore depuse la Comisie în afara Magistralei de Metro M6, proiect în legătură cu care încă așteaptă un răspuns la o scrisoare adresată de către Directorul General al DG Regio, Dl Marc Lemaitre, Ministrului Transporturilor, fără de care regulamentele nu îi permit să adopte o decizie.

„Niciun alt proiect major nu e depus la Comisia Europeană, în condițiile în care România a depășit cu mult datele la care singură s-a angajat că le va depune, nu numai pentru spitalele regionale, dar și pentru autostrăzile Pitești-Sibiu, Târgu Mureș-Iași, Craiova-Pitești, podul de la Brăila, Metroul Pipera-Berceni, Centura Bucureștiului, etc”, afirmă Corina Crețu.

Comisarul european mai spune că este trist că reușește în alte state să dezvolte și să deblocheze proiecte, iar de la București atât ea, cât și serviciile Comisiei Europene sau ale celorlalte instituții europene primesc „doar acuzații și insulte”.

Mai mult, premierul Dăncilă nu mai știe exact nici despre ce autostrăzi era vorba în ultimul timp. Premierul anunță noi proiecte copiate pe jumătate din altele mai vechi. Este și cazul unui nou proiect denumit Autostrada Nord-Est. 

Dacă într-o primă fază ne întrebăm de unde a apărut o nouă autostradă nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri. Autostrada Nord-Est a apărut de nicăieri și nimeni nu știa ceva despre acest proiect.

Asta până când premierul Viorica Dăncilă a prezentat investitorilor arabi proiectul unei autostrăzi nord-est al cărei traseu aduce parțial cu cel al autostrăzii Unirii. Varianta de traseu prezentată investitorilor arabi prevede o rută pentru autostrada Unirii de la Târgu Neamț o ia spre Suceava și apoi se termină la granița cu Ucraina.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top