Colaborarea Apple – Hyundai, încheiată înainte de a începe

Apple - Hyundai

Grupul Hyundai – Kia a anunțat oficial că nu mai poartă discuţii cu grupul american Apple pentru dezvoltarea în comun a unui automobil electric autonom.

Dezvăluită într-un mod surprinzător pentru cei care cunosc strictețea negocierilor dintre două mari companii, potențiala colaborare dintre gigantul tehnologic american Apple și coreenii din grupul Hyundai – Kia pentru dezvoltarea multașteptatului Apple Car pare să fi intrat în impas.

La începutul acestui an un anunț al Hyundai a stârnit rumoare în întreaga industrie auto, dar și în cea IT. Hyundai putea fi constructorul ales de Apple pentru a îi construi mașina despre care se vorbește de ani buni.

„Apple și Hyundai sunt în discuții, dar într-un stadiu incipient, și nu s-a decis încă nimic”, au anunțat oficialii Hyundai fără a spune cât de detaliate sunt negocierile. În același timp, conform Reuters, Apple a refuzat să comenteze subiectul.

Efecte rapide asupra acțiunilor Hyundai

Ca urmare a confirmării că proiectul de colaborare cu Apple este, cel puțin pentru moment, blocat, titlurile Hyundai au înregistrat ieri o scădere de 4,2%, ceea ce înseamnă diminuarea cu 2,1 miliarde de dolari a valorii de piaţă a grupului auto sud-coreean, în timp ce acţiunile Kia Corp, care potrivit presei sud-coreene urma să fie cel mai probabil partener operaţional pentru Apple, s-au prăbuşit cu 12%, „ştergând” 4,3 miliarde de dolari din valoarea de piaţă a companiei.

Într-un document remis luni autorităţilor de reglementare, cei doi constructori auto sud-coreeni au informat că poartă discuţii cu mai multe companii cu privire la vehicule electrice autonome, dar până acum nu a fost luată nicio decizie.

„Am primit cereri de cooperare, pentru dezvoltarea în comun de vehicule electrice autonome, din partea mai multor companii, dar sunt într-un stadiu preliminar şi nimic nu a fost decis încă. (…) Nu purtăm discuţii cu Apple cu privire la dezvoltarea de vehicule autonome”, au precizat oficialii Hyundai – Kia, în conformitate cu prevederile de pe piaţa bursieră care cer firmelor să trimită notificări investitorilor cu privire la zvonurile are circulă pe piaţă.

Apple și Hyundai ar putea colabora pentru producția de mașini electrice

Analiştii sunt de părere că discuţiile au eşuat fie din cauza faptului că informaţiile cu privire la un posibil parteneriat au fost dezvăluite inoportun, fie din cauza insistenţei Apple ca rolul Hyundai în orice parteneriat să fie acela de furnizor de echipamente şi nu de partener strategic.

„În condiţiile în care în media au apărute numeroase informaţii cu privire la discuţiile celor două companii, care ar fi trebuit să se poarte în conformitate cu acordurile de confidenţialitate, acest lucru a fost incomod”, a apreciat, conform LifeNews.ro, Kwon Soon-woo, analist la SK Securities.

„Mi se pare evident că Hyundai Motor Group nu a fost mulţumit de relaţia cu Apple. Au subliniat în mod special că nu vor să fie trataţi doar ca furnizor sau subcontractor pentru Apple”, a declarat Kevin Yoo, analist la eBEST Investment & Securities.

Eforturile producătorului de iPhone-uri în domeniul conducerii autonome, cunoscute sub numele de „Proiectul Titan”, au debutat în anul 2014, când firma a început să proiecteze de la zero propriul vehicul. Potrivit surselor citate de Reuters, Apple a înregistrat suficiente progrese şi îşi doreşte acum să producă un vehicul pentru consumatori.

Cu toate acestea, la fel ca şi alte mari companii de tehnologie care lucrează la soluţii inteligente de mobilitate, Apple va avea nevoie să încheie un parteneriat cu un producător de automobile. Construcţia de la zero a unei uzine de asamblare poate costa miliarde de dolari şi mai mulţi ani.

Test Hyundai i20 1.2/84 CP și 1.0/100 CP: Dublu impact
Hyundai Tucson primește versiune N Line cu look sportiv

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top