Jante din fibră de carbon pentru Hyundai N

Jante din fibră de carbon Dymag Hyundai N autoexpert.ro

O colaborare între producătorul de jante Dymag și compania Hyundai va da naștere unor jante din fibră de carbon pentru gama N.

Anunțul este oficial, și a fost făcut de Dymag. Compania, care datează încă din 1974, a realizat în premieră jante din fibră de carbon pentru autoturisme în 2004. Niciun alt producător nu mai făcuse acest lucru până atunci. Acele jante au fost introduse în dotarea anumitor modele Aston Martin și Koenigsegg.

Ei bine, cele destinate versiunilor N de la Hyundai for fi hibride. Adică vor avea în componență, pe lângă fibră de carbon, și o piesă centrală din aluminiu forjat. Datorită materialelor de calitate utilizate, greutatea față de o jantă din aliaj de dimensiuni identice va fi mai mică cu 40-50%.

Jante din fibră de carbon: caz practic

 

Concret, dacă o jantă cu diametrul de 20 de inchi cântărește 15 kg când este confecționată din aliaj de aluminiu și 12 kg dacă este realizată din metal forjat, atunci cea hibridă din fibră de carbon cântărește 9 kg.

Marele avantaj este dat de inerția roții. Astfel, accelerațiile și frânările vor deveni mai eficiente, iar comportamentul pe drumuri denivelate – ameliorat. De asemenea, stresul la care sunt supuse elementele suspensiei și direcției ar fi evident mai mic. Astfel, acestea vor rezista pe distanțe mai lungi. Și rigiditatea jantei este mai mare decât la una din aliaj. Astfel, controlul la limită este mai exact.

Jante din fibră de carbon Dymag Hyundai N autoexpert.ro

În cazul versiunilor electrice, unde se fac eforturi uriașe pentru scăderea greutății, aceste jante mai au un beneficiu. Pun umărul la creșterea (simbolică, ce-i drept) a autonomiei. Deși a bătut palma doar cu Hyundai, Dymag poartă discuții avansate cu alte companii auto pentru a le echipa modelele cu jante din fibră de carbon.

Citește pe autoexpert50 mil. lire sterline pentru un șasiu din carbon 💡

Firește, în gama Dymag există și alte jante hibride din carbon și metal forjat. Acestea acoperă dimensiuni între 18 și 23 de inchi. În viitorul apropiat, vor apărea și jante de 24 și 25 de inchi.

Prototipul a fost prezentat la Goodwood Festival of Speed, însă doar static.

via Dymag

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top