Maserati testează prototipul modelului sport MC20 pe istoricul traseu de la Targa Florio

Masearti testează prototipul modelului sport MC20

Maserati onorează 80 de ani de la victoria din Targa Florio și testează prototipul modelului sport MC20 pe traseul istoricei curse din Sicilia.

Foto: Maserati

Pe 23 mai 1940, Maserati obținea pentru a patra oară la rând victoria în celebra competiție Targa Florio. Modelul câștigător era Maserati Tipo 4CL, iar pilotul învingător, Luigi (Gigi) Villoresi.

Maserati testează prototipul modelului sport MC20
Prototipul Maserati MC20 în fața standurilor de la Floriopoli, Targa Florio – Sicilia

Maserati celebrează victoria modelului Tipo 6CM în Targa Florio din 1939

Pentru a sărbători 80 de ani de la istorica victorie, Maserati se întoarce în Sicilia cu un prototip MC20, pe traseul unde s-a scris povestea Targa Florio, cu o vizită la celebrele standuri Floriopoli.

MC20 cu motor 100% proiectat, dezvoltat și produs de Maserati

Dezvoltarea noului supercar Maserati continuă astfel cu teste în diferite condiții de utilizare, cu scopul de a aduna date și informații pentru reglajele finale.

Maserati testează prototipul modelului sport MC20

După prima serie de teste efectuate cu ajutorul simulatorului dinamic de la Maserati Innovation Lab din Modena, acum programul prevede teste de drum și pe circuit.

Maserati afirmă că MC20 marchează începutul unei noi ere pentru marca italiană atât din punctul de vedere al design-ului, cât și al tehnologiei. Supercarul este de asemenea, primul model care adoptă un motor 100% proiectat, dezvoltat și produs de Maserati. Un V6 twin-turbo de 600CP.

Noul MC20, va fi lansat în luna septembrie 2020. Cu acest model, producătorul din Modena își propune să reînvie tradiția sa sportivă și să revină la rolul de lider în competițiile pe circuit,  cel mai recent campionat mondial fiind câștigat în 2010 cu o altă mașină extraordinară, MC12 .

Istoricul Maserati 4CL, precursorul lui MC20

Lansat în 1939, monopostul a fost creația lui Ernesto Maserati, cel mai tânăr dintre frații fondatori ai Maserati, care dorea să proiecteze o mașină de curse competitivă în clasa „Voiturette”.

Maserati testează prototipul modelului sport MC20
Palermo, 23 mai 2020 – Gigi Villoresi și Maserati 4CL în Targa Florio

Modelul 4CL de 1.491 cmc a fost construit pe șasiul lui 6CM, dar a fost dotat cu un nou motor în patru cilindri cu patru valve pe cilindru, primul din istoria Maserati.

A fost un motor extrem de avansat pentru vremea sa, cu dimensiuni egale ale cursei pistonului și alezajului (78 mm x 78 mm – „alezaj pătrat”) și care, cu ajutorul unui turbocompresor volumetric, era capabil să dezvolte 220 CP la 8.000 rpm.

La debutul cursei de la Tripoli, din cadrul Marelui Premiu Libian din 1939, Gigi Villoresi a plecat din pole position cu 4CL. Prima victorie a modelului a venit două Grand Prix-uri mai târziu, la Napoli, când a fost condus de englezul John Peter Wakefield, care a continuat să obțină alte două victorii în Franța, la GP-urile Picardie și Albi.

Maserati 8CTF: victorie fantastică la Indianapolis 500 în 1939

În a doua jumătate a anilor ’30, Targa Florio a avut loc la Palermo, pe un circuit desfășurat în Parcul Favorita, pe un total de 40 de tururi.

Maserati testează prototipul modelului sport MC20
Palermo, 23 mai 2020 – Gigi Villoresi și Maserati 4CL în Targa Florio

Primul care a terminat cursa a fost favoritul Gigi Villoresi, care a stabilit, de asemenea, noi recorduri de viteză medie (142.288 km/oră) și timp pe tur (147.201 km/oră) la volanul Maserati 4CL.

De asemenea, participa la acea ediție, în primul său sezon de curse și la volanul unui alt Maserati, celebrul Alberto Ascari.

Villoresi – un palmares impresionant cu Maserati

Villoresi a câștigat ultima cursă din Italia și Europa înainte de al doilea Război Mondial, rezultat care a confirmat supremația constructorului din Modena.

Mai multe victorii aveau să vină în perioada postbelică în palmaresul Maserati: victoria lui Villoresi la  Marele Premiu de la Nisa în aprilie 1946, urmată de cele ale piloților Raymond Sommer, Reg Parnell și Tazio Nuvolari.

Maserati testează prototipul modelului sport MC20
Palermo, 23 mai 2020 – Gigi Villoresi și Maserati 4CL în Targa Florio

Alte victorii au fost înregistrate în 1947, iar în 1948, 4CL a fost înlocuit de 4CLT, care avea un nou șasiu tubular și un sistem de admisie cu turbocompresor în două trepte.

Citește și:

Maserati Tipo 60 Birdcage a celebrat 60 de ani

Planurile Maserati pe următorii ani

Noua gamă electrificată Maserati

 

Adaugati comentariu