Mercedes-Benz a dezvăluit prototipul Vision EQXX, „cel mai eficient și aerodinamic vehicul”

Pentru că au decis să participe doar online la CES 2022, germanii de la Mercedes-Benz au anunțat astăzi detaliile prototipului Vision EQXX, o mașină electrică a cărei autonomie tinde spre 1.000 km.
Mercedes-Benz VISION EQXX

Oficialii Mercedes-Benz susțin că prototipul Vision EQXX, alimentat de baterii, poate fi condus mai mult de 1.000 km cu o singură încărcare, acesta fiind „cel mai eficient și aerodinamic vehicul” construit până în prezent.

„Acesta nu este un «show-car», ci un protagonist al dezvoltării tehnologiei. Mercedes a muncit din greu în ultimii ani, iar ambiția noastră este nu numai să ținem pasul, ci și să fim în fruntea jocului”, a declarat Markus Schaefer, directorul de dezvoltare al grupului Daimler.

Conform oficialului, prototipul demonstrează îmbunătățirile aduse eficienței motorului electric, invertorului, designului bateriei și managementului termic.

În privința energiei necesare deplasării, germanii vorbesc despre un pachet de baterii care poate stoca aproape 100 kWh și care are o nouă compoziție chimică dezvoltată cu ajutorul experților de la echipa de Formula 1 Mercedes-AMG împreună cu divizia Mercedes-AMG High Performance Powertrains din Marea Britanie.

Același pachet de baterii ocupă cu 50% mai puțin volum și este cu 30% mai ușor decât cel existent în vedeta Mercedes EQS, vehiculul electric emblematic actual al mărcii premium germane. Mai mult chiar, acesta este suficient de mic pentru a putea fi amplasat inclusiv în vehicule compacte.

Pentru a obține o eficiență sporită fără a crește volumul bateriei inginerii au majorat conținutul de siliciu din anozii bateriei.

Consumul de energie estimat al Mercedes-Benz Vision EQXX este de până în 10 kWh la 100 km. Pentru comparație, Tesla Model S are un consum de 18,1 kWh / 100 km.

De asemenea, prototipul are un sistem de management termic care ajută la limitarea pierderilor de energie. O combinație de obturatoare aerodinamice, supape de răcire și pompe de apă asigură menținerea unei temperaturi ideale în zona bateriei și a sistemului de propulsie. Grație unei plăci de răcire instalată în podeaua vehiculului, care utilizează curentul de aer de sub mașină Vision EQXX își asigură o autonomie suplimentară de circa 19 km.

Tot pentru suplimentarea autonomiei, mașina are pe plafon panouri solare „ultra-subțiri” care furnizează energia necesară parcurgerii unei distanțe suplimentare de 25 km.

Componente din Mercedes-Benz Vision EQXX, în vehicule de serie peste doar doi ani

Markus Schaefer susține că prototipul va intra în teste pe diferite tipuri de teren chiar înainte de jumătatea lui 2022, iar anumite componente din acesta vor fi disponibile în vehiculele de serie Mercedes în termen de doi până la trei ani. Totuși, oficialul german a refuzat să precizeze când va ajunge pe piață și bateria cu autonomie de 1.000 km.

„Vom fi, probabil, primii care vor prezenta o mașină cu o autonomie de 1.000 de km în viața reală”, a menționat Schaefer.

Conceptul Mercedes-Benz Vision EQXX a fost dezvăluit în cadrul unui eveniment online și urma să fie piesa centrală a standului mărcii germane de la CES Las Vegas. Grupul Daimler și-a anunțat însă săptămâna trecută retragerea de la expoziția de tehnologie din SUA, preferând o prezență strict online din cauza noului val al pandemiei.

– BMW, Daimler și Volvo, printre companiile care participă la CES 2022 doar online
– Mercedes-Benz Vision EQXX: cel mai eficient model electric debutează în 3 ianuarie

Adaugati comentariu