Ministrul Mediului: Programul Rabla 2022 ar trebui să înceapă la 1 februarie

Barna Tanczos - Best Electirc Car Rabla Clasic Rabla 2021 Ministrul Mediului Rabla AFM diesel

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că „pe 1 februarie ar trebui să pornim programul (n.n. – Rabla) pentru anul 2022. Totodată, Guvernul și-a asumat ca, până în 2026, să caseze 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani.

Tanzos Barna, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, a anunțat astăzi pe o rețea de socializare că „Guvernul și-a asumat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) ca, până în anul 2026, să scoată din circulaţie 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani, aceasta fiind condiţia ca România să primească fonduri europene pentru construirea de autostrăzi”.

Conform oficialului, această țintă „ambițioasă” poate fi atinsă „doar dacă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor acordă ajutor cetățenilor pentru achiziționarea unor autovehicule mai puțin poluante”.

El a menționat că anul acesta a fost dublat față de anul trecut bugetul programului Rabla (n.n. – Clasic) derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și a fost triplată suma totală de finanțări în cazul mașinilor electrice.

Ministrul a adăugat că va fi acordat un „sprijin semnificativ celor care au intenția să-și schimbe mașinile mai vechi de 15 ani, iar situația lor financiară nu le permite această achiziție. Nu putem privi fără să luăm măsuri la faptul că mașinile vechi, cu motor mare, rămân un simbol al statutului în loc ca oamenii înstăriți să-și schimbe mașinile poluante cu autovehicule prietenoase cu mediul”.

Rabla 2022 ar putea începe în februarie

Tanczos Barna a explicat, de asemenea, într-o emisiune TV, că în prezent lucrează „la eficientizarea programului Rabla Clasic și Rabla Plus. Vorbim cu producătorii și importatorii de mașini să gasim o soluție mai eficientă pentru 2022, analizăm varianta tichetelor multiple, analizăm varianta obligativității pentru mașinile electrice de a scoate obligatoriu din circulație o mașină veche, analizăm impactul programului asupra mașinilor mai vechi de 15 ani sau mai vechi de 8 ani. Este o analiză care se va finaliza în luna ianuarie”.

Menționând și că în coaliția aflată la guvernare se discută măsurile de descurajare a achiziției de mașini vechi, ministrul a menționat că estimările arată demararea programului Rabla din 2022 „pe 1 februarie. Până atunci o să avem şi analiza făcută”.

– Ministrul Mediului: Mașinile nepoluante vor avea numere verzi. Ce implică asta
– Cele mai ieftine SUV-uri prin programul Rabla 2020 până în 15.000 euro

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top