Advertisement

Permisul cat. B devine valabil și pentru moto de 125 cmc în anumite condiții

Honda PCX scuter 125 cmc

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți 13 iunie 2023, un proiect de lege prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B devine valabil și pentru scutere sau motociclete cu motoare de maxim 125 cmc. Există, însă, o serie de condiții.

Acest proiect de lege a fost discutat timp de câțiva ani de zile în comisiile parlamentare, dar într-un final a fost aprobat de plenul Camerei Deputaților. Este o lege care există de ani buni în anumite țări din vestul Europei.

Modificare importantă în Legea Circulației

Pe scurt, legea permite anumitor posesori de permis de categoria B să conducă și scutere sau motociclete de maxim 125 cmc și transmisie automată. Posesorul de permis B trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea beneficia de acest avantaj: minim 3 ani vechime pentru categoria B, 24 de ani împliniți și 10 ore de practică absolvite la o școală moto.

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1. Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se arată în iniţiativa legislativă. Proiectul de lege a fost adoptat cu 261 de voturi pentru și o abținere.

Măsura are ca scop decongestionarea traficului din orașele mari unde mulți șoferi preferă să folosească automobilul. După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare au acum alternativa să utilizeze un scuter de 125 cmc.

Via MotorXpert

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top