Proiect de lege: Toate trecerile de pietoni vor fi iluminate

Trecerile de pietoni

Toate trecerile de pietoni nesemaforizate vor fi iluminate. Este măsura vizată de un proiect de lege și care va intra în responsabilitatea primăriilor, dacă inițiativa legislativă va trece de Senat.

Deputatul Ionuț Simionca, susținut de alți 52 de parlamentari, propune completarea Codului Rutier, în vederea reducerii numărului de accidente rutiere survenite în zonele trecerilor de pietoni.

„Statisticile demonstrează că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.”

Citește și:

Orice medic poate trimite un șofer la examinare

Proiectul susține că iluminatul corespunzător în zona zebrelor de pe carosabil poate oferi un grad sporit de vizibilitate și, implicit, singuranță pentru participanții la trafic.

“Locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii.”, susține deputatul Ionuţ Simionca. Astfel, Codul Rutier ar cuprinde un nou alineat (8), cu următoarele prevederi:

„(8) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje, de pe sectoarele de drumuri internaţionale «E», drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor, prin utilizarea sistemelor de iluminat public performante din punct de vedere energetic”.

Citește și:

Proiect de lege: Ți se ridică mașina dacă parchezi pe locurile pentru persoane cu dizabilități

Legea propune și sancționarea contravențiilor cu amendă prevăzută în clasa a V-a de amenzi, prin intorducerea punctului 30 la articolul 105:

„30. neîndeplinirea obligaţiei de către autorităţile administraţiei publice locale de a asigura iluminatul public al trecerilor pentru pietoni în condiţiile art. 72 alin. (8);”.

Adaugati comentariu