Radare ascunse sau la vedere? Ce a decis Curtea Constituțională

Care a fost cea mai mare viteză înregistrată de radar în vacanţa de Anul Nou

Curtea Constituțională a decis împotriva alegerii parlamentarilor, care votaseră pentru presemnalizarea radarelor. “Este o încălcare a Constituției”, au condamnat decizia cei de la CCR. Sesizarea a fost făcută în iulie 2018 de președintele Klaus Iohannis, revoltat de decizie.

Șoferii vitezomani au primit o vestea proastă. Legea votată anul trecut de Parlament și care viza modificarea articolului 109 din OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, a fost pusă la zid de Curtea Constituțională.

Textul de lege prevede obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar și instalarea acestora exclusiv pe autovehicule la vedere, cu înscrisuri și marcaje ale Poliției Rutiere. Legea a fost respinsă atunci de președintele Klaus Johannis, convins că soluția legislativă nu îmbunătățește siguranța rutieră. Sesizarea lui a fost admisă abia la sfârșitul anului trecut de Curtea Constituțională, urmată acum de publicarea motivării.

Citește și: Poliția ne învață cum să scăpăm de amenzile de viteză

Judecătorii CCR susțin că polițiștii cu radare, care folosesc în misiuni mașini neinscripționate, nu fac decât să protejeze dreptul la viață, la integritate fizică și psihică a participanților la trafic. Aceștia condamnă modificările legislative propuse, care îi obligă pe oamenii legii să presemnalizeze radarele amplasate pe drumurile publice și consideră că acestea nu aduc un plus de siguranță rutieră.

„Soluţia legislativă nu este aptă, în opinia Curţii, să conducă la creşterea gradului de siguranță a circulaţiei rutiere, întrucât nu asigură conformarea conducătorilor de autovehicule la regimul legal de viteză prevăzut pentru întreg sectorul de drum respectiv. Dimpotrivă, obligativitatea atenţionării conducătorilor de autovehicule cu privire la acţiunile poliţiei rutiere de supraveghere şi de control privind respectarea dispoziţiilor legale referitoare la limitele de viteză pe drumurile publice este de natură să ducă la creşterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenţionare cu privire la prezenţa dispozitivelor destinate măsurării vitezei precizate anterior, iar nu la diminuarea şi stoparea acestei agresivităţi”, susține Curtea Constituțională a României.

Citește și: Interzis la flash-uri. Poliția ne roagă să nu-i mai avertizăm pe șoferii din sens opus

În motivarea lor, judecătorii susțin că unii șoferi ar putea interpreta greșit decizia, înțelegând că pe segmentele de drum fără panouri care anunță radarele, pot depăși viteza legală impusă pe acel sector de drum, fără a-și atrage sancțiuni.

CCR oferă drept exemplu alte state membre ale Uniunii Euripene, cum ar fi Franța sau Bulgaria, acolo unde autoritățile folosesc în misiuni autoturisme neinscripționate și radare, fără ca acestea să fie presemnalizate.

Adaugati comentariu