Se ieftinesc carburanții, dar vom avea taxe pentru autostrăzi?

carburanții

Acciza de șapte eurocenți la litru de carburant ar putea fi eliminată. Este o ipoteză aflată în dezbatere la Ministerul Finanțelor. Astfel, carburanții ar avea un preț final cu 37 de lei mai mic decât cel afișat la pompă la ora actuală, anunță Agerpres.

Ministerul Finanțelor va efectua o analiză și va propune Guvernului eliminarea supraaccizei pe carburanți până la finele acestui an, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„O să fie o discuţie la nivel de Guvern….Va fi o propunere din partea noastră ca Minister de Finanţe vizavi de supraacciză. Până la final de an o să vedeţi o propunere în acest sens…. Vom face analize şi vedem exact care este situaţia. După cum ştiţi bine, în România prima acţiune este să spui că e un minus pe buget dacă scoţi o taxă, un impozit. Trebuie să te uiţi la efectul de runda a doua”, a declarat ministrul Teodorovici.

Comparatorul de preţuri al Concurenţei pentru carburanţi

“Doamna prim-ministru, într-o şedinţă de guvern de săptămânile trecute, a decis să nu luăm o astfel de decizie, chiar dacă i s-a invocat că este o aliniere la o directivă europeană”, a spus Eugen Teodorovici, hotărât să readucă propunerea în discuție și a format deja o echipă de lucru care va pune la punct un astfel de plan.

Supraacciza a fost introdusă de Guvernul condus de Victor Ponta, în 2014. Aceasta a fost eliminată în ianuarie 2017, generând o scădere a prețurilor la carburanți de 12,5%. În toamna anului 2017 însă, Guvernul condus de Mihai Tudose a decis majorarea accizei, carburanții scumpindu-se în trei faze, determinând o creștere a prețurilor în toate segmentele pieței.

În ultima perioadă, prețurile la țiței au crescut înurma sancțiunilor anunțate de Statele Unite împotriva Iranului. Uraganul Florence, care se apropie de coasta de est a Statelor Unite a contribuit, de asemenea, la o creștere de 2,2%, prețul ajungând la 79,10 dolari pe baril.

Ministrul Finanțelor a anunțat că în România, ca și în țările vestice, vor exista taxe pentru autostrăzi, iar banii colectați astfel vor fi folosiți în vederea întreținerii infrastructurii rutiere.

Adaugati comentariu