Tesla lansează primul SUV electric – Model X

Tesla a lansat ieri oficial detaliile primului SUV electric din gamă – Model X ,unul din cele mai anticipate modele din familia Tesla, lansarea având loc în cadrul unei ceremonii de prezentare dar și de predare, în urma căreia șase proprietari ai noului SUV și-au primit cheile, plecând cu vehiculele acasă.

Cine-i Model X? Un SUV excentric, full-electric ce valorează 130.000 $, dispune de o autonomie de 400 km la o singură încărcare, șapte locuri și spațiu suficient de depozitare astfel încât fiecare pasager să își poată depozita acareturile. Luxuriant și cu un design deosebit, Model X dispune de un sistem de uși Falcon Wing Doors, detaliu ce conferă un aspect aparte, unic în lumea SUV-urilor de astăzi, electrice sau nu. În materie de cifre, Model X totalizează 762 CP – 259 CP ai motorului amplasat pe axa față și 503 CP ai celui de pe axa spate, cât și un cuplu totalizat de cele două motoare de 967 Nm, combinat. 

Există două versiuni de motorizare – versiunea de bază P90D și cea de top Ludicrous P90D. Diferențele sunt mici dar sesizabile, ambele dispun de trancțiune integrală și suspensie pneumatică, cu cinci setări predefinite și gardă la sol de 230 mm. Cele două versiuni se diferențiază în mișcare –  P90D are un sprint de la 0-100 km/h în 4.8 secunde față de 3.2 secunde al versiunii de top Ludicrous P90D, iar autonomia se învârte la 413 km totali parcurși într-o singură încărcare de versiunea de bază, în timp ce însă varianta de cea de vârf scade cu circa 11 km, până la 402 km. Ambele versiuni au un top speed de 250 km/h. 

Tesla Model X este prezentat ca fiind cel mai sigur autovehicul din gama lui, testele proprii de siguranță efectuate intern indică faptul că SUV-ul are toate șansele să primească un rating de cinci stele în cadrul testărilor oficiale. Totdată, amplasarea bateriilor într-o poziție mult mai aproape de podea, Model X asigură un centru de greutate foarte jos, evitând riscurile unei răsturnări. Mai mult, SUV-ul dispune de diverse module electrice de securitate, printre care Emergency Braking and Side Collision, ce se activează chiar și la viteze mari, cameră cu unghi de 360 grade, care combinată cu funcția de pilot automat îmbunătățește sistemele de parcare automată (Autopark & Autosteer), aducând Model X cât mai aproape de mașina viitorului. 

În materie de imagine, poate cel mai atractiv detaliu este reprezentat de ușile verticale, ce nu sunt doar un detaliu vizual, dar au și funcție autonomă – Tesla declară că deschiderea acestora se poate programa și fără atingere, doar prin apropierea șoferului de către autovehicul, ținându-se cont și de spațiul de deschidere – vinovatul este un senzor ultrasonic care determină senzorial cât spațiu există în jurul mașinii, pentru a evita lovirea accidentală în spațiile strâmte sau parcări aglomerate. 

La nivel de interior, luxul este la el acasă, amănunt cu care ne-am obișnuit deja de la Model S încoace, SUV-ul dispunând de un spațiu foarte aerisit cât și de un design minimalist. Există trei rânduri de scaune, totalizând șapte locuri, ce se pot glisa independent, plafon panoramic legat de parbriz, dar și un sistem de climatizare ce dispune de un filtru HEPA, menit să elimine bateriile și virușii ce pot intra la interior. Astfel, noul Model X este nu doar prietenos cu mediul, dar și cu pasagerii săi. 

1 thought on “Tesla lansează primul SUV electric – Model X”

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top