Trei luni de huzur: vânzările în Europa

2016 Hyundai Tucson

Să fi scăpat de recesiune? Să fi început să înmuiem covrigii din coada câinilor în laptele și mierea care inundă industria auto? Conform ultimelor cifre de vânzări publicate de producătorii de mașini – da.

După ce Mazda și BMW anunțau vânzări fără precedent pe piața din România, să vedem cum se descurcă și alți producători cu vânzările la nivel european. Începem cu americanii: Jeep a reușit să vândă în martie 10.649 de mașini, o performanță fără precedent în istoria grupului în Europa. Raportat la luna martie 2015, vânzările au crescut cu 14.5%, iar cel mai de succes model în Europa, Renegade, a urcat la 72% din totalul înmatriculărilor de SUV-uri Jeep. În primul trimestru al anului, italienii au cumpărat cu 40% mai multe exemplare de Jeep decât în anul precedent, lucru explicabil prin facilitățile într-o perpetuă creștere de care beneficiază în urma formării grupului Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), cea mai importantă fiind rețeaua extinsă de dealeri și service-uri. Primul trimestru al anului a fost un adevărat hit pentru Jeep în Europa, americanii comercializând cu 22.5% mai multe mașini decât în lunile ianuarie – martie 2015.

2016 Jeep Renegade

Traversăm Pacificul și ajungem în Japonia de unde primim rezultate mai modeste: Toyota și-a mărit vânzările în Europa cu 5.1 la sută în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la un total de 241.000 de unități. Din acestea, 30% au fost dotate cu motoare hibride, tehnologie care și-a mărit ponderea cu 38% față de anul precedent. Din totalul de mașini vândute de producătorul japonez, 72% au fost fabricate în Europa. Și Lexus a vândut 18.000 de unități, în creștere cu 16% față de primul trimestru al anului trecut. Aici, ponderea de motoare hibride este impresionantă, cu 64% din totalul vânzărilor.

Toyota Prius

Mazda reușește în Europa progrese la fel de importante ca și în România. Este al 14-lea trimestru consecutiv în care marca japoneză înregistrează o creștere a vânzărilor și al 12-lea consecutiv în care creșterea are două cifre. Într-un trimestru în care creșterea înmatriculărilor de mașini noi în Europa a avut o medie de 8.1%, Mazda și-a urcat vânzările cu 13%.

Vecinii de la vest, sud-coreenii de la Kia reușesc să-și crească vânzările cu 15.1%, totalizând 110.600 mașini. Performerul este noul Sportage, cu o creștere de 40.7% față de vechiul model. Și coreenii vând în majoritate mașini fabricate în uzinele din Europa, în creștere până la 59%. Frații de grup, Hyundai au vândut 126.519 mașini, bifând o creștere cu 5.9% față de primele 3 luni ale anului trecut. Succesul se datorează și numărului mare de modele lansate în 2015: 80% din gama Hyundai a fost reîmprospătată anul trecut.

noua-kia-sportage

Revenim în Europa, unde găsim un gigant suferind încă de pe urma scandalului emisiilor. Într-o perioadă dominată de creșteri spectaculoase, grupul VW se limitează la a-și mări cifra de vânzări cu numai 3.3%. Dacă însă privim numărul de autoturisme comercializate, grupul german rămâne lider, cu 1.052.100 unități comercializate. Un impact mai mare a fost resimțit de VW peste ocean, unde vânzările au scăzut cu 2.1% în America de Nord și cu 27.6% în America de Sud! La nivel global, balanța rămâne echilibrată pentru germani, cu o creștere de 0.8%. Dacă analizăm brandurile grupului individual, singura marcă în declin este VW, cu o scădere de 1.3%, în timp ce la celălalt pol, Porsche a sărbătorit o creștere cu 9.5%.

Volkswagen Golf GTE

 

Adaugati comentariu