Uzina din Tychy a grupului Stellantis va produce trei crossovere ale mărcilor Fiat, Jeep și Alfa Romeo

Șefii grupului Stellantis au aprobat intrarea în producție a trei noi crossovere cu dimensiuni reduse la uzina poloneză din Tychy.
Stellantis - uzina Tychy

Primul crossover care va intra pe liniile de asamblare ale uzinei din Polonia a grupului Stellantis va fi un Jeep. Demararea producției acestuia, prevăzută pentru luna noiembrie a anului viitor va fi urmată de un model Fiat în aprilie 2023. Ulterior, deși nu este cunoscută încă perioada, va fi asamblat la Tychy și fratele primelor două purtând marca Alfa Romeo.

Conform Automotive News, toate cele trei vehicule vor avea la bază platforma modulară compactă (CMP) a fostului grup PSA, integart în Stallantis, care este deja utilizată pentru Peugeot 208 și 2008, Opel Corsa și Mokka, Citroen C4 și DS3 Crossback. Modelele vor utiliza în principal motoare și transmisii ale PSA.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a anunțat pe Twitter că FCA (acum Stellantis în urma fuziunii sale cu PSA) va investi în uzina din Tychy circa 755 milioane de zloti (170 milioane de euro) pentru a construi cele trei mașini. Conform documentelor trimise către furnizori de Stellantis, volumul total al producției celor trei modele este planificat să ajungă la 300.000 de unități pe an.

Aceleași documente arată că micul crossover Fiat va reprezenta 130.000 de unități/an din total, în timp ce versiunea Jeep – care va deveni cel mai mic model al mărcii americane fiind poziționat sub Renegade – va ocupa 110.000 de unități/an. Micul model Alfa Romeo va ocupa retsul de 60.000 de unități al producției estimate.

Decizia șefilor Stellantis de a adăuga trei noi vehicule de tip crossover este legată de creșterea majoră a acestui segment de piață. Conform datelor JATO Dynamics, segmentul SUV-urilor mici a depășit vânzările celui al compactelor ocupând acum al doilea loc în preferințele europenilor. În această zonă a pieței Renault Captur a fost anul trecut cel mai popular vehicul cu 177.556 de unități vândute, urmat de Volkswagen T-Roc pe locul doi cu 158.776 de vânzări și Peugeot 2008 pe locul trei cu un volum de 156.150.

La uzina Stellantis din Tychy sunt asamblate în prezent modelele Fiat 500 și Lancia Ypsilon. Nu este clar dacă producția acestor două vehicule va continua alături de cele trei modele bazate pe platforma CMP.

– Jeep Compass facelift: informații și fotografii oficiale
– Lancia Ypsilon: singurul model din gamă primește un facelift

Adaugati comentariu