Doi producători auto vor oferi mașini cu acoperișuri fotovoltaice

Acoperișuri fotovoltaice (1)

Industria auto trece la nivelul următor în ceea ce privește energia la bordul unui automobil. Kia și Hyundai sunt producătorii care vor instala acoperișuri fotovoltaice la modelele din gamele lor.

Constructorii sud-coreeni au anunțat că mașinile lor vor avea acoperișuri solare începând cu anul viitor, fără să menționeze însă, dacă acestea vor ajunge pe toate piețele și la toate modelele.

Acoperișurile vor capta energia solară pentru a încărca bateriile și vor fi instalate, pentru început, la modelele cu propulsie hibridă, dar și la cele cu propulsie convențională, iar ulterior, vor ajunge și la mașinile electrice.

Acoperișuri fotovoltaice (2)

În cazul modelelor cu motoare pe combustie, energia înmagazinată va ajuta sistemul de aer condițonat sau cel de încălzire a scaunelor, reducând astfel consumul de combustibil, emisiile și, în același timp, crescând autonomia între două alimentări.

Citește și:

Kia nu va mai construi mașini cu trei uși

“Este un proiect de dezvoltare foarte interesant pentru noi, pentru că vom crea o tehnologie care îi va transforma pe proprietarii de mașini din consumatori în producători de energie”, spune Jeon-Gil Park, vicepreședinte executiv al diviziei de Design și Inginerie Tehnică de la Hyundai Motor Group.

Kia și Hyundai au în dezvoltare, la oar actuală, trei sisteme. Primul, care își va face apariția în 2019, are în prim plan un acoperiș fotovoltaic construit în mare parte din silicon, rezervat modelelor hibride, care ar fi capabil să asigure între 30 și 60% din energia necesară la bord, în funcție de condițiile meteo și de gradul de luminozitate.

Acoperișuri fotovoltaice (3)

Cea de-a doua versiune va include un acoperiș semi-transparent. Aceasta va fi folosită exclusiv la mașinile cu motoare termice și care va fi integrată în acoperișul panoramic al vehiculelor.

Citește și:

Test drive Hyundai Santa Fe – Cât de SF?

Cel de-al treilea sistem, aflat încă în faza de testare, este rezervat mașinilor electrice. Acesta va include și panouri solare ușoare pentru capotă și pentru capacul portbagajului, în vederea maximizării captării energiei solare.

Adaugati comentariu